W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wydawanie opinii w zakresie przyznania znaku „Poznaj Dobrą Żywność”

12.01.2021

Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.

Logo Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W górnej części na środku, znajduje się łan zboża w okręgu, poniżej znajduje się skrótowiec IJHARS.

Znak „Poznaj Dobrą Żywność” przyznawany jest artykułom rolno – spożywczym  charakteryzującym się specyficznymi cechami lub wymaganiami jakości handlowej, w szczególności w zakresie sposobu produkcji, składu lub właściwości organoleptycznych. 
Nadanie tego znaku jakości wymaga m.in. uzyskania opinii Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotyczącej jakości handlowej. Podczas rozpatrywania przedłożonej dokumentacji, weryfikacji podlega m.in. spełnienie przez zgłoszony produkt wymagań określonych w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowych deklaracji podanych przez jego producenta.
W 2020 r. Główny Inspektor JHARS wydał 130 opinii:

  • 60 dla przetworów mlecznych,
  • 15 dla przetworów owocowych i warzywnych,
  • 11 dla soków i nektarów,
  • 9 dla miodu,
  • 9 dla przetworów mięsnych,
  • 8 dla wyrobów piekarskich,
  • 5 dla koncentratów spożywczych,
  • 5 dla przetworów zbożowych,
  • 2 dla świeżych owoców i warzyw,
  • 2 dla wyrobów cukierniczych,
  • 4 dla innych produktów (wyrobu ciastkarskiego, siemienia lnianego, fermentowanego napoju winiarskiego i syropu lawendowego).

Szczegóły dotyczące programu „Poznaj Dobrą Żywność” oraz lista wyróżnionych produktów dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (w zakładce: Co robimy – Jakość żywności – Poznaj Dobrą Żywność).