W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zawartość sodu w żywności - wytyczne WHO

01.07.2021

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała przewodnik dotyczący rekomendowanej zawartości sodu w 18 kategoriach środków spożywczych.

Na zdjęciu znajduje się przewrócona szklana solniczka, z której wysypała się sól na stół.

Celem inicjatywy WHO jest ograniczenie stosowania soli w żywności, co w konsekwencji pozwoli na zmniejszenie jej globalnego spożycia o 30% do 2025 roku. Obecnie bowiem większość ludzi spożywa dwa razy więcej soli niż zalecane 5 g dziennie.
Dokument pt: „WHO global sodium benchmarks for different food categories” dostępny jest (w języku angielskim) na stronie internetowej WHO.