W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Znakowanie żywności i pasz jako wolnych od GMO

29.10.2021

Producenci żywności i pasz od stycznia ub.r. mogą dobrowolnie przystąpić do systemu znakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.

Grafika na której jest napis: znakowanie wolne od GMO, nad napisem są dwa logotypy: bez GMO, wyprodukowano bez stosowania GMO. W lewym górny rogu napis: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na grafice są też zdjęcia wstawione w ramki w kształcie plastrów miodu. Na zdjęcia są: pole rzepaku, żółte sery, jajka, kukurydza, płatki kukurydziane, mleko, fasola.

Broszura informacyjna
W celu przybliżenia przepisów ustawy z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów, przygotowana została broszura informacyjna, która jest dostępna na stronie MRiRW w zakładce: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/zywnosc-i-pasze-wolne-od-gmo

Zakres informacji
W materiale omówione zostały zasady jak znakować żywność i paszę jako wolną od GMO oraz jakie obowiązki spoczywają na producentach przystępujących do znakowania.  Znajdziemy tam również odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące znakowania wolnego od GMO.

(grafika - źródło MRiRW)

Materiały

Znakowanie wolne od GMO
Znakowanie​_wolne​_od​_GMO.pdf 1.67MB
{"register":{"columns":[]}}