Żywność jutra powstaje już dziś - FoodFakty Summit Food4Tomorrow.
05.11.2025
Jak będzie wyglądała żywność przyszłości? Czy zdołamy sprostać rosnącym oczekiwaniom konsumentów, nauki i planety? Odpowiedzi na te pytania poszukają uczestnicy FoodFakty Summit Food4Tomorrow 2025, który w dniach 5 - 6 listopada łączy w Łodzi świat nauki, biznesu i administracji publicznej w największym w Polsce spotkaniu poświęconym bezpieczeństwu i jakości żywności.
Foodfakty Summit Food4Tomorrow to już druga edycja łódzkiego spotkania środowiska nauki, przedstawicieli instytucji centralnych oraz producentów i dystrybutorów żywności
w Polsce. Wydarzenie zorganizowane na terenie kampusu Politechniki Łódzkiej obejmuje ponad 20 merytorycznych sesji w czterech ścieżkach tematycznych, sesje plenarne
z udziałem ekspertów, panele dyskusyjne i warsztaty. W ciągu dwóch dni ponad 130 prelegentów i ekspertów podzieli się swoją wiedzą z ponad 600 uczestnikami reprezentującymi przemysł spożywczy, instytucje kontrolne, środowiska naukowe
i organizacje branżowe.
Wśród Partnerów wydarzenia są najważniejsze instytucje państwowe stojące na straży bezpieczeństwa i jakości żywności: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcja Weterynaryjna czy Państwowa Inspekcja Sanitarna. Najwyższe Kierownictwo wszystkich wskazanych inspekcji rynku spożywczego weźmie udział w debacie „JAKOŚĆ NA EKSPORT”, która będzie miała miejsce w pierwszym dniu wydarzenia.
– Bezpieczeństwo i jakość żywności to wartości nierozerwalnie związane z codzienną pracą inspekcji. Udział IJHARS w tego typu wydarzeniach pozwala nam wsłuchiwać się w głos nauki i branży, a jednocześnie dzielić się doświadczeniami z praktyki kontrolnej – podkreśla Dorota Bocheńska, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
Magdalena Makowska, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa wskazuje również na wagę bezpieczeństwa fitosanitarnego, o którym będzie mowa podczas spotkań i debat merytorycznych, podkreślając, że jest to fundament zaufania do polskiej żywności. - Dzięki odpowiedzialnej pracy inspektorów i producentów, polskie produkty rolno-spożywcze spełniają najwyższe wymagania i z powodzeniem trafiają na rynki całego świata – dodaje Makowska.
Najważniejsze tematy i cele
Tegoroczna edycja skupi się na kluczowych zagadnieniach z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, w tym m.in.:
- zafałszowaniach żywności i bezpieczeństwie ekonomicznym konsumentów,
- wpływie mikrobiomu oraz żywności funkcjonalnej na zdrowie człowieka,
- nowej żywności i regulacjach dotyczących jej wprowadzania,
- alternatywnych źródłach białka, w tym pochodzących z hodowli insektów,
- zrównoważonych opakowaniach i materiałach pochodzących z recyklingu.
Misją tego unikalnego projektu jest pokazanie możliwości i potencjału polskiej nauki oraz rozwoju branży spożywczej, dialogu z instytucjami centralnymi i wymiana wiedzy pomiędzy delegatami firm produkcyjnych.
– Formuła FoodFakty Summit zrodziła się z potrzeby połączenia trzech filarów bezpieczeństwa żywności – nauki, biznesu i administracji publicznej. Chcemy, aby to wydarzenie było przestrzenią do wymiany wiedzy, zrozumienia wyzwań i tworzenia wspólnych rozwiązań dla przyszłości żywności w Polsce i Europie – mówi Janusz Olejnik, pomysłodawca i organizator FoodFakty Summit, właściciel portalu FoodFakty.pl. - Z perspektywy organizatora największą wartością jest ogromne zaangażowanie poszczególnych osób, ale również instytucji, które w ten sposób chcą wzmocnić branżę spożywczą w Polsce. Skala FoodFakty Summit jest ogromna, co odzwierciedlają liczby prelegentów i uczestników oraz podmiotów obecnych na wydarzeniu – dodaje Olejnik.
Wydarzenie odbywa się na terenie kampusu Politechniki Łódzkiej
– Politechnika Łódzka od lat wspiera innowacyjne rozwiązania dla przemysłu spożywczego, a nasze badania naukowe bardzo dobrze wpisują się w tematykę tegorocznej konferencji. Cieszymy się, że FoodFakty Summit odbywa się właśnie u nas – w miejscu, gdzie nauka spotyka się z praktyką i inspiruje przyszłość sektora żywności – dodaje prof. dr hab. inż. Łukasz Albrecht, prorektor ds. nauki Politechniki Łódzkiej.
Podczas spotkania ogłoszony zostanie laureat nagrody Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności za najlepszą pracę doktorską z zakresu nauk o żywności.
- Z ogromną satysfakcją witamy drugą edycję FoodFakty Summit 2025. To przestrzeń, w której spotykają się pomysły, doświadczenia i inspiracje – wszystko po to, by wspólnie poszukiwać innowacyjnych rozwiązań odpowiadających na aktualne wyzwania branży spożywczej. – podkreśla prof. dr hab. Joanna Stadnik, Prezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
- Jako Polskie Towarzystwo Technologów Żywności szczególnie cieszymy się z rosnącej roli nauki w praktyce – na co dzień obserwujemy , jak badania i innowacje przekładają się na realne rozwiązania w przemyśle. FoodFakty Summit to dowód na to, że współpraca i otwarty dialog między nauką, administracją i biznesem naprawdę mają sens i przynoszą efekty.
Szczegółowe informacje o wydarzeniu i wszystkich instytucjach zaangażowanych w projekt:
https://foodfakty.pl/foodfakty-summit-zywnosc-jutra-food4tomorrow-5-6-11-2025-lodz
Patronaty
Wydarzenie odbywa się pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezydenta Łodzi Pani Hanny Zdanowskiej. Swój udział i patronaty potwierdziło
ponad 100 instytucji i organizacji branżowych.