W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jacentowski barszcz z kapustą

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-12-01 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. świętokrzyskim.

Wygląd:

Zawiesista zupa przygotowana na bazie kapusty kiszonej z boczkiem, kiełbasą i przyprawami.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Biała, kremowa.

Konsystencja:

Płynna, zawiesista ciecz.

Smak:

Lekko kwaśny z wyraźnie wyczuwalnym zapachem i smakiem wędzonego boczku.

Tradycja:

Jacentów to wieś położona u podnóża Gór Świętokrzyskich w powiecie opatowskim, gdzie mieszkańcy od dawna zajmują się rolnictwem. Z uwagi na dobre gleby rozwinęła się na tych terenach uprawa warzyw np. kapusty. Kapusta od dawna stanowiła podstawę wyżywienia ludności wiejskiej i przyrządzana była na różne sposoby. Jednym ze sposobów było kiszenie kapusty, która później stanowiła bazę do przygotowania popularnej na tych terenach zupy o nazwie jacentowski barszcz z kapustą. Dawniej gotowana była na kościach, z czasem zaczęto dodawać do niej kiełbasę lub boczek. Obecnie gotuje się ją najczęściej na kościach wędzonych i z kiełbasą pokrajaną w plasterki lub boczkiem. Zaprawiana jest śmietaną z mąką, a jako przyprawy stosowane są np. ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Przed podaniem do zupy dodawane jest jajko na twardo pokrojone w ćwiartki i ziemniaki na sypko ze skwarkami. „Kiedyś barszcz (z kapustą) gotowany był w domach codziennie na śniadania, jako potrawa tania, a zarazem syta” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Jacentów). Obecnie barszcz z kapustą przygotowywany jest również na większe uroczystości jak wesela.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
07.08.2018 12:26 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
07.08.2018 12:26 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}