Powrót

Standard żywienia - żywienie dla zdrowia

22.12.2025

Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie i poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego.

Poniższe wymagania zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Polskim Towarzystwem Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu

Materiały

Kody i nomenklatura diet
Kody​_i​_​_nomenklatura​_diet.pdf 0.16MB
Diety dla osób dorosłych
Diety​_dla​_osób​_dorosłych.pdf 1.37MB
Diety dla kobiet w okresie ciąży lub laktacji
Diety​_dla​_kobiet​_w​_okresie​_ciąży​_lub​_laktacji.pdf 0.42MB
Diety dla dzieci i młodzieży
Diety​_dla​_dzieci​_i​_młodzieży.pdf 0.72MB
Modyfikacje diet
Modyfikacje​_diet.pdf 0.17MB
{"register":{"columns":[]}}