Standard żywienia - żywienie dla zdrowia
22.12.2025
Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie i poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego.
Poniższe wymagania zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Polskim Towarzystwem Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
Materiały
Kody i nomenklatura dietKody_i__nomenklatura_diet.pdf 0.16MB Diety dla osób dorosłych
Diety_dla_osób_dorosłych.pdf 1.37MB Diety dla kobiet w okresie ciąży lub laktacji
Diety_dla_kobiet_w_okresie_ciąży_lub_laktacji.pdf 0.42MB Diety dla dzieci i młodzieży
Diety_dla_dzieci_i_młodzieży.pdf 0.72MB Modyfikacje diet
Modyfikacje_diet.pdf 0.17MB