Dzień Polskiej Żywności 2025
25.08.2025
Dzień Polskiej Żywności to wyjątkowa okazja, aby zwrócić uwagę na bogactwo i różnorodność krajowych produktów rolno-spożywczych.
Koniec sierpnia to czas, gdy rolnicy kończą żniwa, trwają dożynki, a na bazarach i w sklepach królują świeże warzywa i owoce. Właśnie w tym momencie szczególnie doceńmy pracę polskich producentów i podczas codziennych zakupów spożywczych wybierajmy artykuły spośród najlepszych rodzimych produktów.
Polska należy do największych w Europie producentów żywności – a w przypadku eksportu jabłek, gruszek czy śliwek zajmuje także czołowe miejsca na świecie. Nasze jedzenie cenione jest za wysoką jakość i doskonały smak. To zarówno świeże warzywa i owoce, jak i tradycyjne sery, pieczywo, wędliny czy nabiał. Wybierając polskie produkty, dbamy nie tylko o przyjemność podniebienia, ale też o zdrowie – dobrze skomponowana, pełnowartościowa dieta to inwestycja w codzienne dobre samopoczucie.
Z roku na rok coraz więcej mieszkańców naszego kraju zwraca uwagę na jakość i pochodzenie kupowanego przez siebie jedzenia. Według badań opinii ponad połowa Polaków uważa, że polskie produkty spożywcze są dobrej jakości,[1] a ponad 90% sądzi, że posiadają doskonałe walory smakowe.[2] Blisko 43% badanych zawsze wybiera polskie artykuły spożywcze. Co ciekawe około 16% osób mając do wyboru droższy produkt polski i zagraniczny tańszy, zawsze wybiera ten z Polski.[3] Zdecydowana większość Polaków (ponad 70%) ma zaufanie i pozytywne nastawienie do polskiego rolnictwa.[4]
Kupując żywność od lokalnych producentów, wspieramy rozwój krajowej gospodarki i chronimy środowisko. Krótsza droga z pola na stół oznacza mniejszy ślad węglowy i mniejsze zużycie energii związane z transportem.
Jak sprawdzić, czy produkt rzeczywiście pochodzi z Polski?
Od 1 stycznia 2017r. istnieje ustawowe oznakowanie „Produkt Polski”. Symbol ten oznacza, że produkty muszą być wyprodukowane z surowców wytworzonych na terenie Polski z tym, że w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów. Ponadto, jeżeli chcemy mieć pewność co do wysokiej jakości kupowanej żywności, możemy szukać na opakowaniu znaku „Poznaj Dobrą Żywność”. Znak jest przyznawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi około 200-300 produktom rocznie.[5] Oprócz tego coraz więcej polskich artykułów spożywczych jest wyróżnionych oznaczeniami: znakiem chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) oraz gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS). Proces certyfikacji tych produktów spożywczych, a także produktów rolnictwa ekologicznego w Polsce nadzoruje IJHARS.
Listę polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowane przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) oraz gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS) można znaleźć na stronie: Polskie produkty ChNP, ChOG, GTS – raporty i analizy
Opisy produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających zarejestrowane przez KE nazwy znajdują się bazie Komisji Europejskiej eAmbrosia
W Polsce nadzór nad jakością handlową żywności sprawuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Za pomocą prowadzonych kontroli oraz działań edukacyjnych Inspekcja przeciwdziała zafałszowaniom żywności i innym możliwym nadużyciom rynkowym. Z jednej strony chroni interesy polskich konsumentów, a z drugiej strony wspiera też rodzimych producentów, stojąc na straży wysokiej jakości i uczciwej konkurencji w branży rolno-spożywczej.
znak „Produkt Polski”
znaku „Poznaj Dobrą Żywność”
Znak chronione oznaczenie geograficzne
Znak chroniona nazwa pochodzenia
Znak gwarantowana tradycyjna specjalność
Więcej także na stronie MRiRW: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/produkt-polski