W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Normy międzynarodowe w Umowie o handlu i współpracy między Unią Europejską a Zjednoczonym Królestwem

28.01.2021

Umowa o handlu i współpracy między Unią Europejską a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej jest jednym z najbardziej kompleksowych porozumień jakie zostało kiedykolwiek zawarte przez Unię Europejską. Porozumienie pomiędzy stronami obejmuje szereg dziedzin leżących w interesie UE oraz wykracza daleko poza tradycyjne umowy o wolnym handlu.

Na zdjęciu znajdują się dwie męskie dłonie, które się ściskają po podpisaniu umowy.

Solidną podstawą tego typu dokumentów są normy międzynarodowe. Wielokrotnie w umowie przywoływane są normy, wytyczne, kodeksy dobrej praktyki opracowane między innymi przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. 
Co do zasady, normy zatwierdzane przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO nie są obowiązkowe, mają charakter zaleceń i dobrych praktyk w zakresie produkcji bezpiecznej żywności o wysokiej jakości oraz uczciwych praktyk międzynarodowego obrotu żywnością, państwa członkowskie opierają swoje prawo na tych właśnie dokumentach, widząc korzyści dla swoich konsumentów, handlu i przetwórstwa.
Nie bez znaczenia dla przywoływania tych norm w umowie UE ze Zjednoczonym Królestwem pozostaje fakt powoływania się na nie przez Światową Organizację Handlu (ang. World Trade Organization - WTO). 

Porozumienie w sprawie środków sanitarnych i fitosanitarnych (ang. Sanitary and Phytosanitary  Measures - SPS) oraz Porozumienie w sprawie barier technicznych w handlu (ang. Technical Barriers to Trade) podpisane w ramach WTO zalecają stosowanie dokumentów kodeksowych opracowanych i przyjętych w  ramach Komisji Kodeksu Żywnościowego, ponieważ to właśnie one stanowią odniesienie dla Światowej Organizacji Handlu w przypadku sporów dotyczących handlu międzynarodowego.
W umowie o handlu i współpracy między Unią Europejską a Zjednoczonym Królestwem, 
w części dotyczącej handlu towarami, strony wielokrotnie powołują się na dokumenty 
i współpracę z Komisją Kodeksu Żywnościowego, a w szczególności w następujących rozdziałach: 

Rozdział 3 środki sanitarne i fitosanitarne (SPS):

  • Artykuł SPS 3 Definicje
  • Artykuł SPS 6 Certyfikacja urzędowa
  • Artykuł SPS 11 Audyty i weryfikacje
  • Artykuł SPS 17 Współpraca w zakresie oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe

Rozdział 4 bariery techniczne w handlu (TBT):

  • Artykuł TBT 4 Postanowienia techniczne
  • Artykuł TBT 5 Normy
  • Artykuł TBT 11 Współpraca.

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pełni funkcje Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/ WHO dla Polski.
Zapraszamy do odwiedzania zakładki Kodeks Żywnościowy na stronie internetowej IJHARS oraz współpracy.
Opracowano na podstawie umowy o handlu i współpracy.

{"register":{"columns":[]}}