W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

EIT Food - nowe trendy a przyszłość żywności

06.04.2022

6 kwietnia 2022 roku odbyło się kolejne spotkanie informacyjne zorganizowane przez Biuro NCBR w Brukseli - Business & Science Poland (BSP) we współpracy z EIT Food / Europejski Instytut Innowacji Technologii (EIT).

EIT_Food

Wspólnota Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food to wiodąca europejska inicjatywa na rzecz innowacji w zakresie żywności, której celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, cyrkularnym, zdrowym i godnym konsumenckiego zaufania.

Celem spotkania było zaprezentowanie uczestnikom (innowatorom, startupom, technologom
i inżynierom produkcji, specjalistom i menedżerom innowacji) z branży rolno-spożywczej, programów wspierających innowacyjne rozwiązania w sektorze żywności. Jest to sektor w którym konsumenci deklarują przywiązanie do tradycji, a jednocześnie oczekują bezpieczeństwa, odpowiedzialnych i zrównoważonych praktyk oraz wygody i funkcjonalności produktów i usług. Podczas prezentacji zostały przedstawione przykłady innowacyjnych rozwiązań między innymi w rolnictwie precyzyjnym oraz wysokoefektywnym przetwórstwie, które realizują zasady gospodarki cyrkularnej. Różnicowanie źródeł białka, digitalizacja łańcucha dostaw i nowych koncepcji opakowań, a także monitoring i zmiany zachowań konsumenckich ograniczające marnotrawstwo żywności znalazły się wśród tematów poruszanych przez prelegentów.

Wprowadzenia oraz otwarcia dyskusji dokonały p. Ewa Kocińska-Lange, Dyrektor Biura NCBR w Brukseli | BSP oraz Milda Kraużlis, RIS Program Manager, EIT Food. Poszczególne prezentacje posłużyły ponadto, do przedstawienia kluczowych wniosków z ekspertyz opracowanych przez EIT Food dla branży rolno-spożywczej oraz omówienia przykładów wsparcia i komercjalizacji innowacji. Uczestnicy mieli także okazję do szczegółowego zapoznania się z dostępnymi programami, pogłębiającymi specjalistyczną wiedzę i kompetencje w zakresie tworzenia nowych produktów.

Kolejną wartością dodaną spotkania było przedstawienie doświadczeń z wdrażania nowoczesnych praktyk agrotechnicznych wśród młodych rolników oraz pokazanie jak polskie startupy współpracujące z EIT, wprowadzają swoje rozwiązania na rynek np. rozwijając cyfrowe platformy wspierające zrównoważoną uprawę.

W webinarium wzięło udział około 100 osób, przedstawicieli małych i średnich firm, startupów, dużego przemysłu i jednostek naukowych. Doświadczenia zaprezentowane w trakcie wydarzenia potwierdzają, że innowacyjne rozwiązania i pomysły branży agri-food, będąc rezultatem technologicznej transformacji sektora rolno-spożywczego, przyczyniają się do produkcji żywności zdrowszej i bezpieczniejszej, a sam proces staje się bardziej przyjazny dla środowiska.

Zapraszamy do śledzenia naszej strony internetowej oraz obserwowania nas w mediach społecznościowych. Wkrótce pojawią się tam informacje o kolejnych organizowanych spotkaniach w ramach tego cyklu.

{"register":{"columns":[]}}