W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Advancing Food Systems in Europe – research & innovation for healthier, sustainable and resilient future

Advancing Food Systems in Europe – research & innovation for healthier, sustainable and resilient future
2025-03-17 
 

, 

W dniu 17 marca 2025 r. w biurze NACBR w Brukseli ( rue Belliard 40, V ptr.), odbędzie się wydarzenie pt.: Advancing Food Systems in Europe – research & innovation for healthier, sustainable and resilient future zorganizowane wspólnie z Domem Polski Wschodniej i Biurem PolSCA PAN w Brukseli, które zgromadzi naukowców, innowatorów i decydentów politycznych w celu podjęcia dyskusji na temat produkcji żywności i zdrowia publicznego.

Advancing Food Systems in Europe – research & innovation for healthier, sustainable and resilient future

W ramach wydarzenia naukowcy z wiodących instytucji, takich jak Polska Akademia Nauk, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku oraz Uniwersytet w Aarhus (Dania), przedstawią badania w obszarze żywności w kontekście zdrowotnym.

Priorytety polskiej prezydencji obejmują siedem wymiarów bezpieczeństwa, z dwoma kluczowymi obszarami koncentrującymi się na produkcji żywności i zdrowiu. W tym kontekście naszym celem jest wspieranie silniejszych powiązań między polskimi naukowcami, innowatorami i decydentami w dziedzinie zdrowej żywności a ich europejskimi odpowiednik

REJESTRACJA do dnia 11 marca (EOB) za pośrednictwem formularza online dostępnego TUTAJ

 

Główne punkty programu:

Sesja 1: ZAUFANIE KONSUMENTÓW A POSTĘPY W BADANIACH O ŻYWNOŚCI I ZDROWIU

Sesja poświęcona będzie motywacjom, barierom i obawom konsumentów przy wyborze zdrowszych i bardziej zrównoważonych produktów spożywczych. Kolejnym tematem poruszanym przez prelegentów będzie zrównoważona produkcja rolna  w kontekście mikrobiomu gleby oraz roślin uprawnych. Następnie przyjrzymy się najnowszym odkryciom ekspertów prowadzących badania w dziedzinie zapobiegania chorobom niezakaźnym (NCD) poprzez interwencje dietetyczne.

Sesja 2: INNOWACJE W ŻYWNOŚCI – PERSPEKTYWA PRZEMYSŁU

Po pierwsze, sesja przedstawi działania EIT Food dla społeczności zajmującej się badaniami i innowacjami w dziedzinie żywności, w szczególności inicjatywy koncentrujące się na poprawie zdrowia publicznego poprzez promowanie innowacyjnych, zrównoważonych i pełnowartościowych rozwiązań żywieniowych. Następnie zaprezentujemy przykłady innowacyjnych przedsiębiorstw działających w branży spożywczej zarówno w Polsce, jak i w innych krajach UE, a na koniec podzielimy się ich perspektywą na przyszłe innowacje w żywności.

Sesja 3: POLITYKA – CO PRZYSZŁOŚĆ NOSI DLA BADAŃ NAD ŻYWNOŚCIĄ?

Sesja, której gospodarzem jest Partnerstwo FutureFoodS, zajmie się kierunkami badań nad żywnością w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności, mając na uwadze wyzwania stojące przed Europą. Prezenterzy przedstawią perspektywy decydentów, dostawców dowodów i organizacji interesariuszy, które przyczynią się do trwającej dyskusji na temat przyszłych kierunków dla 10PR i WRF 2027-2032. Końcowa sesja mająca charakter dyskusji skupionej na polityce naukowej będzie dotyczyła przyszłych wyzwań związanych z systemami żywnościowymi w Europie, wspierając możliwości współtworzenia i współpracy na rzecz zapobiegania chorobom związanym z dietą.

Szczegółowa agenda spotkania

Zapraszamy również na przyjęcie networkingowe, na którym będziemy gościć też uczestników spotkania brokerskiego Green Horizons Matchmaking: Building Partnerships for Sustainable Food Systems organizowanego w dniu 18 marca 2025 w Brukseli.

{"register":{"columns":[]}}