Konferencja pt.: Rozwój systemów żywnościowych w Europie. Badania i innowacje na rzecz zdrowszej, zrównoważonej i odpornej przyszłości
17.03.2025
W ramach polskiej prezydencji w Radzie UE została zorganizowana konferencja dotycząca produkcji żywności i zdrowia publicznego, która zgromadziła naukowców, innowatorów, przedstawicieli samorządów oraz decydentów unijnych. Wydarzenie odbyło się w trzech panelach, a każdy z nich poświęcony był odpowiednio tematyce wpływu żywności na zdrowie, zachowania konsumentów, innowacyjności sektora MŚP (małych i średnich przedsiębiorstw) oraz partnerstwu FutureFoods i badaniom żywności w zakresie jej bezpieczeństwa i jakości. Konferencja zorganizowana została wspólnie z Polską Akademią Nauk, Biurem PolSCA PAN w Brukseli, Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku, Uniwersytetem w Aarhus (Dania), Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku, Instytutem Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN oraz Domem Polski Wschodniej w Brukseli.