W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywnościowe – tematem przewodnim trzeciego spotkania Back2Business w Brukseli

21.09.2023

14 września 2023 r. w Biurze NCBR w Brukseli odbyło się coroczne spotkanie networkingowe Back2Business. Tematem przewodnim wydarzenia było bezpieczeństwo żywnościowe oraz rola jaką mają do odegrania badania i innowacje w zapobieganiu kryzysu.

R5__9420

Świat, w którym żyjemy i obecna sytuacja geopolityczna wymagają podjęcia odpowiednich, często innowacyjnych działań, aby dostosować się do zmian, reagować na kryzysy czy przeciwdziałać negatywnym okolicznościom. Wyzwania środowiskowe, takie jak zmiana klimatu, utrata różnorodności biologicznej czy niedobór wody, wywierają coraz większą presję na systemy żywnościowe na całym świecie. Badania i innowacje mogą pomóc w utorowaniu drogi do opracowania skutecznych rozwiązań w tym zakresie (…) - podkreślił w wystąpieniu inaugurującym wydarzenie Arkadiusz Pluciński, Zastępca Stałego Przedstawiciela RP przy UE.

Owych skutecznych rozwiązań dostarcza Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które aktywnie działa na wielu płaszczyznach i w wielu sektorach, finansując badania i innowacje.

- Na poziomie krajowym wspieramy innowacje w żywieniu, rolnictwie, ICT, wodach, basenach morskich, glebach, systemach zarządzania i sztucznej inteligencji, uruchamiając programy i dedykowane konkursy. Nasz narodowy program strategiczny o nazwie NUTRITECH (…), ma na celu zwiększenie dostępu do produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia - podkreśliła Agnieszka Ratajczak, Dyrektor Działu Współpracy Międzynarodowej w NCBR, otwierając spotkanie.

Po oficjalnym otwarciu, głos zabrała Catherine Geslain-Lanéelle z Dyrekcji Generalnej ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Komisji Europejskiej, która zaprezentowała panoramę działań UE na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, skierowanych na przeciwstawienie się negatywnym skutkom zmian klimatu oraz konsekwencji wojny w Ukrainie.

Z kolei w trakcie panelu dyskusyjnego Ilario Ingravallo (EIT Food); Zoë Compston (Misja Wielkiej Brytanii przy UE), Radosław Kowalski, (Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie) oraz Liselotte De Vos (Rząd Flandrii) rozmawiali nt. pojawiających się trendów i wyzwań w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego. Przedstawione zostały także rządowe strategie dedykowane promowaniu badań i innowacji w sektorze spożywczym oraz konkretne projekty i inicjatywy, mające na celu m.in. poprawę praktyk rolniczych i zwiększenie produkcji żywności.

Jak co roku, nie zabrakło także polskich przedsiębiorców i naukowców, prezentujących swoje produkty i osiągnięcia, w tym:

- FIBRI TECH (startup, który opracował nową technologię z ekologicznych materiałów przestrzennych),

- Rebread (firma specjalizująca się w przetwarzaniu czerstwego chleba w surowiec do ponownego wykorzystania – w tym m.in. do produkcji wegańskich kosmetyków, napojów probiotycznych czy biodegradowalnych opakowań),

- FoodJack (firma, która produkuje żywność na bazie organicznego  azjatyckiego owocu chlebowca różnolistnego),

- Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie  (którego przedstawiciele, zaprezentowali m.in. innowacyjne technologie wspierające proces reprodukcji ryb w przypadku wystąpienia katastrofy ekologicznej oraz zabezpieczenie stabilności hodowli w wylęgarniach ryb, czyli bank nasienia ryb)

- Laboratorium Badania Żywności i Środowiska Deltima (które na co dzień prowadzi działalność badawczą i laboratoryjną nastawioną na badania pozostałości środków ochrony roślin w produktach rolno-spożywczych, analizę wody i ścieków).

W imieniu organizatorów dziękujemy wszystkim za przybycie i mamy nadzieję, że spotkamy się ponownie za rok.

Zdjęcia (16)

{"register":{"columns":[]}}