W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

ERA-NET Cofund ERA-HDHL

Status Status: Rozstrzygnięty

Celem inicjatywy ERA-NET Cofund ERA-HDHL jest wzmocnienie współpracy międzynarodowej w dziedzinie żywności, diety, aktywności fizycznej i zdrowia. Obecny konkurs ma na celu zbadanie, w jaki sposób składniki żywności i metody przetwarzania żywności mogą wywoływać lub zapobiegać wystąpieniu nietolerancji i alergii pokarmowych wśród konsumentów. W ramach tej inicjatywy finansowane są projekty realizowane przez co najmniej trzech partnerów z różnych państw członkowskich lub stowarzyszonych.

Strona internetowa.

    • Mikrofirma,
    • Mała i średnia firma,
    • Duża firma,
    • Konsorcjum,
    • Uczelnia,
    • Jednostka naukowa.
  • Przyznane Wnioskodawcy dofinansowanie realizacji projektu ERA-HDHL może być przeznaczone na:

    • Badania przemysłowe: zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt 85 rozporządzenia Komisji (UE) nr 651/2014.
    • Prace rozwojowe: zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt 86 rozporządzenia Komisji (UE)  nr 651/2014.
  • The aim of this call is to address how food ingredients and food processing methods can induce or prevent the occurrence of food intolerances and allergies among the consumers.

    Proposals should include research on one or more of the following topics:

    • the mechanisms, responsible for inducing or preventing food intolerances and food allergies, both in children and adults (e.g. immunity; inflammation; nutrient metabolism; genetics; microbiota; physiology),
    • how food processing and food ingredients can modulate the occurrence of food allergies/intolerances,
    • the development of new approaches to food processing (e.g. novel food ingredients, novel processing methods) to decrease food intolerance/food allergy,
    • the development and/or validation of diagnostics/methods to distinguish between actual and perceived food intolerances and allergies (IgE and non-IgE-mediated),
    • the development and/or validation of detection methods for adverse or beneficial food components generated through food processing.
  • Sekretariat Inicjatywy ERA HDHL  - French National Research Agency w Paryżu.

  • Belgia, Francja, Izrael, Litwa, Niemcy, Norwegia, Wielka Brytania, Włochy, Hiszpania. 

  • Alokacja dla polskich podmiotów wynosi 400 000 euro.

  • Wysokość dofinansowania projektu przyznanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (w złotówkach) wyliczonej na podstawie danych zawartych w formularzu aplikacyjnym według kursu Europejskiego Banku Centralnego (EBC) na dzień otwarcia naboru wniosków:

    1 euro  = 4.4953 zł

    Maksymalne dofinansowanie dla polskich partnerów  (konsorcjum polskie) w jednym wniosku nie powinno przekraczać: 200 tys. euro.

    • Data ogłoszenia inicjatywy: 02 lutego 2021
    • Rozpoczęcie naboru wniosków : 02 lutego 2021
    • Zakończenie naboru wniosków : 08 kwietnia 2021 o godzinie 17.00 CEST
    • Wyniki konkursu :  październik 2021
    • Publikacja listy rankingowej: listopad 2021
  • Wnioskodawcy mogą składać wnioski wyłącznie za pośrednictwem systemu informatycznego IP, do którego należy się zarejestrować przed złożeniem wniosku. Link do systemu. (https://www.healthydietforhealthylife.eu/index.php/meta-data-base – aktywny od dnia 02 lutego 2021 r.).

  • Ocena wniosków jest 1 stopniowa. Szczegóły procesu oceny znajdą Państwo w dokumencie  Call Text.

  • Aby wniosek z udziałem partnerów z Polski mógł być dofinansowany przez NCBR, w konsorcjum musi brać udział polska jednostka naukowa wraz z polskim przedsiębiorcą.

    Każdy kraj uczestniczący w Inicjatywie ERA HDHL  ma własne zasady dofinansowania projektów. Różne są m.in. sposoby i kryteria oceny projektów. Dlatego zalecamy, aby każdy członek konsorcjum międzynarodowego skontaktował się z biurem ERA HDHL w swoim kraju i poznał zasady udziału przed złożeniem wniosku o dofinansowanie.

    Każdy z partnerów konsorcjum międzynarodowego ubiega się dofinansowanie projektu w swoim kraju i składa wniosek o dofinansowanie zgodnie z krajową procedurą.

Dokumenty

  • Kontakt w sprawach merytorycznych

    Dział Współpracy Międzynarodowej

    Dagmara Robakowska-Hyżorek

    Tel. +48 22 25 66 739

    E-mail: dagmara.robakowska-hyzorek@ncbr.gov.pl

  • Kontakt w sprawach merytorycznych

    Tel. 509 214 741

  • Kontakt w sprawach finansowych

    Dział Finansowania Projektów

    Olga Kuczmarska

    Tel. +48 22 45 67 533

    E-mail: olga.kuczmarska@ncbr.gov.pl

  • Sektetariat JPI HDHL

    French National Research Agency

    Dr. Sophie Gay & Dr. Martine Batoux

    E-mail: JPI-HDHLCalls@agencerecherche.fr

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
02.02.2021 13:29 Szymon Iwańczuk
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Dagmara Robakowska-Hyżorek
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
ERA-NET Cofund ERA-HDHL 10.0 03.04.2023 15:22 Maciej Buźniak
ERA-NET Cofund ERA-HDHL 9.0 21.10.2021 14:01 Szymon Iwańczuk
ERA-NET Cofund ERA-HDHL 8.0 08.04.2021 17:00 Szymon Iwańczuk
ERA-NET Cofund ERA-HDHL 7.0 17.02.2021 17:07 Szymon Iwańczuk
ERA-NET Cofund ERA-HDHL 6.0 03.02.2021 11:23 Paweł Kęska
ERA-NET Cofund ERA-HDHL 5.0 03.02.2021 09:39 Szymon Iwańczuk
ERA-NET Cofund ERA-HDHL 4.0 03.02.2021 09:15 Szymon Iwańczuk
ERA-NET Cofund ERA-HDHL 3.0 02.02.2021 17:44 Szymon Iwańczuk
ERA-NET Cofund ERA-HDHL 2.0 02.02.2021 13:29 Szymon Iwańczuk
ERA-NET Cofund ERA-HDHL 1.0 02.02.2021 13:29 Szymon Iwańczuk

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}