W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jak wykorzystać technologie cyfrowe w rolnictwie

06.02.2024

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju było gospodarzem seminarium dotyczącego projektów realizowanych w ramach programu ERA-NET Co-Fund ICT-AGRI-FOOD (ICT-enabled agri-food systems). W wydarzeniu, które odbyło się w Warszawie w dniach 30 stycznia – 1 lutego, wzięło udział ponad 70 uczestników z całej Europy – naukowców, producentów żywności i przedstawicieli instytucji finansujących.

glowna

Celem programu ERA (European Research Area)-NET ICT-AGRI-FOOD jest wspieranie wykorzystania technologii cyfrowych w sektorze rolno-spożywczym, aby europejskie systemy żywnościowe stały się bardziej zrównoważone, odporne i bezpieczne. Jest to platforma współpracy pomiędzy instytucjami finansującymi badania naukowe z 22 państw członkowskich UE oraz krajów stowarzyszonych. W ramach inicjatywy przeprowadzono w 2019 i 2022 konkursy na projekty B+R dotyczące rozwoju technologii ICT w rolnictwie. Ponadto, zostały ogłoszone dwa nabory w ramach tzw. Joint Calls w 2018 roku (wspólnie z FACCE ERA-GAS, ERA-NET SusAn) oraz 2021 roku (wspólnie z FACCE ERA-GAS, ERA-NET SusAn i Era-Net SusCrop FACCEJPI).  Adresowane były one do przedsiębiorstw i organizacji badawczych. Podczas trzydniowego seminarium podsumowano projekty zrealizowane w ramach pierwszego konkursu oraz przedstawiono wstępne rezultaty dla projektów z drugiego konkursu.

Seminarium otworzył Johannes Pfeifer, koordynator inicjatywy ERA-NET ICT-AGRI-FOOD, reprezentujący organizatora konkursów Federal Office for Agriculture and Food (BLE) w Niemczech. Zaznaczył wyjątkowy międzynarodowy i interdyscyplinarny charakter programu, który ma na celu łączyć podmioty z całego systemu rolno-spożywczego, w tym producentów, MŚP, przetwórców żywności, sprzedawców, konsumentów, sektor publiczny i naukowców z krajów UE oraz stowarzyszonych. Ideą programu jest łączenie potencjału finansowego i naukowego państw członkowskich na rzecz podniesienia konkurencyjności europejskiej nauki i gospodarki. Pfeifer zapowiedział także ogłoszenie w najbliższym czasie kolejnego konkursu.

Zastępca Dyrektora Działu Współpracy Międzynarodowej Cezary Błaszczyk, witając uczestników seminarium w imieniu NCBR, podkreślił znaczenie kontrybucji, jaką Centrum wniosło w rozwój nauki i innowacji Polski przez 16 lat swojego funkcjonowania. „Programy międzynarodowe stanowią 3 proc. budżetu NCBR, ale w ramach tych środków organizujemy najwięcej konkursów w naszej instytucji. W programie ICT-AGRI-FOOD realizowanych jest obecnie 5 projektów, na które polscy badacze otrzymali dofinansowanie z NCBR.”

Gość specjalny seminarium Raimund Jehle przedstawił  stanowisko Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w zakresie wykorzystania cyfryzacji i innowacji na rzecz transformacji systemu żywnościowego. Załamanie tego systemu jest według przedstawiciela FAO źródłem masowych protestów  rolników w Europie. „Potrzebujemy systemów żywnościowych, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie wszystkich ludzi” – powiedział Jehle. Jako przykład wspierania innowacji cyfrowych przez FAO wymienił m.in. program 1000 Digital Village Initiative (DVI), który ma stymulować ich wykorzystanie w produkcji rolnej oraz zwiększać dostęp rolników do usług za pośrednictwem ICT i środków cyfrowych.

Program seminarium

W pierwszym dniu seminarium zaprezentowano 19 projektów, które zostały zrealizowane w ramach konkursu z 2019 roku. Beneficjenci konkursu z 2022 roku, w którym wyłoniono siedem projektów, mieli szansę zaprezentować w drugim dniu seminarium dotychczasowe rezultaty pracy, wstępne wnioski i przyszłe działania badawcze. Projekty z obu naborów obejmowały bardzo szeroką tematykę – od robotyki rolniczej, poprzez problemy przemysłowej hodowli zwierząt, ekologicznej uprawy roślin, zagadnienia związane z pszczelarstwem, produkcją wina, aż po techniki oceny jakości produktów żywnościowych i sposoby usuwania barier w przyjmowaniu technologii ICT przez środowisko rolników. Prezentacjom towarzyszyła wystawa plansz z opisem poszczególnych projektów, które pozwalały na szersze zapoznanie się z ich tematyką.

W programie obydwu dni znalazła się także część warsztatowa poświęcona komercjalizacji wyników projektów, którą poprowadził deweloper startupów i doradca inwestycyjny Alexander Berlin, założyciel i szef Berlin Thinking. W ostatnim dniu seminarium odbyły się sesje robocze, które miały na celu wymianę doświadczeń, podsumowanie wniosków oraz przegląd wyzwań napotkanych podczas realizacji projektów. Wydarzenie pokazało udaną współpracę między instytucjami finansującymi ICT-AGRI-FOOD, naukowcami, przedstawicielami KE, ekspertami i partnerami zewnętrznymi.

Zapraszamy do zapoznania się z projektami realizowanymi w programie ERA-NET ICT-AGRI-FOOD:

Projekty 2022

Projekty 2019

Zdjęcia (12)

{"register":{"columns":[]}}