W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót
Na granatowym tle częściowo widoczne trzy gwiazdki żółta, biała i czerwona obok napis Fundusze Europejskie Inteligentny Rozwój biało-czerwona flaga polska obok napis Rzeczpospolita Polska Logotyp Z lewej strony napis Unia Europejska Logotyp. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego. po prawej strony na granatowym tle 12 żółtych gwiazdek tworzących okrąg flaga Unii Europejskiej

Produkcja lodów naturalnych i sorbetów dla diabetyków (Lody 0% cukru)

Lody lubranieckie produkowane są w sposób tradycyjny i wyłączenie z naturalnych składników od 1960 roku. Idąc z duchem czasu oraz spełniając oczekiwania naszych klientów chcieliśmy poszerzyć ofertę o lody, które będą mogły być spożywane przez osoby, które nie chcą lub nie mogą spożywać cukru białego (sacharozy)

Lody 0% cukru – wygląd, smak taki sam ale nie zawierają cukru

kwadrat z odchodzącymi mackami  Tytuł projektu

Produkcja lodów naturalnych i sorbetów dla diabetyków (Lody 0% cukru)

zarys górnej sylwetki człowieka  Nazwa Beneficjenta/Beneficjentów

Progress Piotr Przybysz

ikona teczki  Nazwa programu

Program Operacyjny Inteligentny Rozwój

ikona gazety  Konkurs

Szybka Ścieżka 

ikona dwóch kupek monet  Wartość projektu

333 099,00 zł

ikona ręki, a nad nią dwa kółka  Wartość dofinansowania

245 138,40 zł

ikona zegara  Okres realizacji projektu

od 01-11- 2017r.  do 31-10-2018 r.

Poznajcie nasz zespół

We współpracy z Państwem zrealizowany był już film o projekcie.

Zobacz efekt naszej pracy

Lody 0% cukru – wygląd, smak taki sam ale nie zawierają cukru
Lody 0% cukru – wygląd, smak taki sam ale nie zawierają cukru

 

degustacja lodów 0% cukru przez Prezydenta RP na kongresie 590 w Jasionce
degustacja lodów 0% cukru przez Prezydenta RP na kongresie 590 w Jasionce

 

Jaki problem rozwiązuje nasz projekt?

Lody lubranieckie produkowane są w sposób tradycyjny i wyłączenie z naturalnych składników od 1960 roku. Idąc z duchem czasu oraz spełniając oczekiwania naszych klientów chcieliśmy poszerzyć ofertę o lody, które będą mogły być spożywane przez osoby, które nie chcą lub nie mogą spożywać cukru białego (sacharozy). Zastąpienie jednego cukru drugim pociągało za sobą szereg wyzwań technologicznych, ponieważ dodatek cukru brzozowego zmienia właściwości lodów podczas ich przygotowywania.
Celem projektu było dobranie odpowiednich parametrów technologicznych otrzymywania lodów tradycyjnych. Z uwagi na fakt, że lody lubranieckie szczycą się swoją tradycją i wysoką jakością w procesie wytwórczym nie dodawane są żadne substancje wspomagające. 
Zastosowanie cukru brzozowego wymagało opracowania nowych rozwiązań w zakresie procedur produkcyjnych oraz określenia optymalnych parametrów produkcyjnych tak by uzyskiwany produkt posiadał identycznie takie same walory smakowe i konsystencje jak lody zawierające cukier biały.

Kto korzysta/skorzysta z wyników projektu?

Produkt „Lody lubranieckie 0% cukru” pierwotnie skierowany był do osób, które nie mogą z powodów zdrowotnych spożywać cukru białego. Natomiast obecnie produkt ten jest bardzo chętnie kupowany, przez osoby, które w swojej diecie unikają spożywania cukru białego z powodów dietetycznych a nie zdrowotnych. Pozwala on im delektować się lodami, które są nie tylko smaczne ale także zawierające dużo mniej kalorii. 

Co było dla nas największym wyzwaniem w projekcie?

Największym wyzwaniem w zakresie realizacji projektu były kwestie formalne, jako że „uczyliśmy się” wszystkich procedur związanych z realizacją postępowań w zakresie zamówień publicznych. 

Nasza rada dla innych Wnioskodawców

Jeżeli widzicie Państwo potencjał dla swoich innowacji to warto je realizować a aplikowanie o projekt i jego realizacja pozwala zwielokrotnić szybkość wprowadzania innowacji. W naszym przypadku pozwoliło to w czasie kilkunastu miesięcy zrealizować plany związane z opracowaniem nowego produktu, które bez projektu trwałyby zdecydowanie dłużej.
Innowacja do projektu nie musi być przełomowa czy zmieniać świat, ważne by zaspokoiła potrzeby i oczekiwania Państwa klientów.

Wideo

{"register":{"columns":[]}}