6. edycja Światowego Dnia Jabłka
28.09.2025
Podczas wydarzenia sadownicy z warecko-grójeckiego zagłębia sadowniczego zaprezentowali to, z czego słyną największe w kraju i Europie sady - polskie jabłka. Wśród wielu uczestników uroczystości nie zabrakło smakoszy tego tradycyjnego, polskiego owocu oraz tych, którzy pierwsze jesienne dni chcieli spędzić na dobrej zabawie w stylu ludowego święta plonów.
Wśród wielu stoisk ustawionych na rynku miejskim w Warce dominowały głównie te, które oferowały świeże jabłka z warecko-grójeckich sadów. Były także i inne propozycje kulinarne oparte na przetworzonych owocach, które są powszechnie znane i często goszczą na polskich stołach. Z kolei Koła Gospodyń Wiejskich zapraszały do swoich straganów zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni opartej na dawnych, tradycyjnych przepisach i recepturach.
Jednak najważniejsze wydarzenia związane były z jabłkiem i jego znaczeniem. Uczestnicy mogli wziąć udział w:
- pokazie kulinarnym z degustacją, promującym jabłko jako składnik tradycyjnej i nowoczesnej kuchni;
- grze terenowej z elementami edukacyjnymi, przybliżającej historię i znaczenie jabłka w regionie;
- wystawie plenerowej „Historia jabłka w Największym Sadzie Europy”, ukazującej znaczenie jabłka w kulturze i gospodarce regionu;
- prezentacji Szlaku Jabłkowego, inspirującej do dalszego odkrywania dziedzictwa sadowniczego regionu.
Światowy Dzień Jabłka w Warce, to także czas dobrej zabawy. Dlatego dla wszystkich uczestników organizatorzy przygotowali występy zespołów muzycznych oraz inne formy rozrywki. Celem organizatorów Światowego Dnia Jabłka w Warce jest promocja najważniejszego dziedzictwa regionu warecko-grójeckiego, w oparciu o regionalny produkt, jakim jest jabłko oraz promocja lokalnej tożsamości.
Na zaproszenie Stowarzyszenia Warka oraz Stowarzyszenia Sady Grójeckie w wydarzeniu uczestniczył kierownik delegatury Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego w Radomiu Rafał Molga.
Fot. Stowarzyszenie Warka