W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat - w sprawie wystąpienia przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego (choroba HAFF)

15.05.2025

Wspólny Komunikat: Wojewody Pomorskiej, Wojewody Warmińsko- Mazurskiego, Głównego Inspektora Sanitarnego, Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, Warmińsko Mazurskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, Pomorskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska, Głównego Inspektora Rybołówstwa Morskiego w sprawie wystąpienia przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego (choroba HAFF). W ostatnim czasie odnotowano 5 przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego, u mieszkańców powiatu nowodworskiego. Pacjenci byli hospitalizowani z objawami klinicznymi obejmującymi bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek. Objawy wystąpiły w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech pół kilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym. Hospitalizacje były krótkie, żaden z pacjentów nie wymagał dializy, nie wystąpiły powikłania

Komunikat-grafika

Choroba  Zalewu Wiślanego jest znana od stu lat, zachorowania występują rzadko, nie ustalono jednoznacznie toksyny, która ją wywołuje. Objawy choroby, takie jak silne bóle mięśni i ciemne zabarwienie moczu, pojawiają się krótko po spożyciu znacznej ilości ryb, często ustępują samoistnie lub po nawodnieniu pacjenta w warunkach szpitalnych, w rzadkich sytuacjach występuje ostra niewydolność nerek wymagająca dializ.

W związku z obecną sytuacją Wojewoda Pomorska i Wojewoda Warmińsko – Mazurski koordynują działania podległych służb we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym. Do badania zostały pobrane próbki wody z Zalewu Wiślanego przez Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska. Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii oraz Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny pobrali do badania w Państwowym Instytucie Weterynarii - PIB w Puławach ryby – świeże oraz zamrożone. Wydział Zdrowia - Pomorskie Centrum Zdrowia Publicznego Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego wraz z Pomorskim Państwowym Wojewódzkim Inspektorem Sanitarnym monitorują sytuację dotycząca przypadków podejrzeń Choroby Zalewu Wiślanego. Wyniki badań próbek wody oraz badań toksykologicznych ryb będą znane w ciągu kilku tygodni.

W związku powyższym, do czasu uzyskania wyników badań, mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa, prewencyjnie w okresie do dnia 31 maja 2025 r. zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego. W przypadku wystąpienia wyżej opisanych objawów po spożyciu ryb, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Szczegółowe informacje na temat choroby Zalewu Wiślanego dostępne są na stronie: https://www.gov.pl/web/wsse-gdansk

{"register":{"columns":[]}}