Powrót

Konferencja „Tradycja, technologia - współczesna żywność”

16.09.2025

Bezpieczeństwo i jakość żywności, wyzwania związane z dezinformacją, a także rola tradycji kulinarnych w budowaniu zaufania do lokalnych producentów - to tylko niektóre z tematów, które poruszono podczas konferencji pn. „Tradycja, technologia - współczesna żywność”.

Konferencja „Tradycja, technologia – współczesna żywność” w Olsztynie

Wydarzenie odbyło się w naszym urzędzie. Zostało zorganizowane przy współpracy Wojewody Warmińsko-Mazurskiego Radosława Króla, Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Ryszarda Piórkowskiego oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Konferencja zgromadziła około 300 uczestników – przedstawicieli świata nauki, administracji, organizacji konsumenckich, producentów oraz instytucji kontrolnych. W spotkaniu uczestniczył również Pan Minister Przemysław Rzodkiewicz – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W swoim wystąpieniu Wojewoda Warmińsko-Mazurski Radosław Król zaznaczył, że jakość i bezpieczeństwo żywności to kwestie bliskie każdemu konsumentowi:

Naszym zadaniem jest nie tylko chronić konsumentów, ale również wspierać lokalnych producentów i promować tradycje kulinarne Warmii i Mazur.

Podczas konferencji podkreślono m.in. potrzebę dostarczania rzetelnych, opartych na faktach informacji o żywności, a także rolę edukacji żywieniowej w przeciwdziałaniu dezinformacji. Omówiono również znaczenie produktów regionalnych i tradycyjnych, które są dumą Warmii i Mazur i ważnym elementem dziedzictwa kulturowego regionu.

Spotkaniu towarzyszyła degustacja lokalnych wyrobów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

W wydarzeniu udział wzięli m.in: Wicewojewoda Warmińsko-Mazurski Zbigniew Szczypiński, Dyrektor Generalny Monika Choroszewska-Pleńkowska, i Warmińsko - Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Ryszard Piórkowski.
 

Konferencja była skierowana do szerokiego grona odbiorców, bo każdy z nas – jako konsument – codziennie dokonuje wyborów, które mają wpływ na zdrowie, bezpieczeństwo i rozwój lokalnej gospodarki.

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}