W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Odżywianie w sezonie zimowym - Środa z Profilaktyką w OW NFZ

13.12.2023

Zimą może zmniejszyć się nasza aktywność fizyczna, przez co zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne. Zmienia się też nasz sposób odżywiania mamy dostęp do mniejszych ilości świeżych warzyw i owoców. W tym okresie dobrą alternatywą mogą być kiszone i mrożone warzywa i owoce.

Zdjęcie przedstawia ręce kobiety w żółtym swetrze trzymające miskę zupy krem z dyni

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób By im zapobiegać, kieruj się zaleceniami modelu talerza zdrowego żywienia Zgodnie z nimi

  • połowę posiłków powinny stanowić warzywa i owoce z przewagą warzyw

  • ¼ posiłków produkty będące źródłem białka

  • ¼ posiłków produkty zbożowe, pełnoziarniste

  • jako dodatek stosuj tłuszcze roślinne z wyjątkiem tropikalnych (palmowego i kokosowego)

Zimowe inspiracje

Na portalu Diety NFZ dostępne są e-booki zawierające propozycje posiłków i przekąsek na zimę. Zachęcamy do wypróbowania naszego przykładowego przepisu.

Zainspiruj się na portalu Diety NFZ

 

Więcej o tym, jak działać profilaktycznie dowiedzą się Państwo​ z lektury materiałów edukacyjnych, przygotowanych przez ekspertów Narodowego Funduszu Zdrowia.

Odżywianie w sezonie zimowym — materiały edukacyjne

{"register":{"columns":[]}}