W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Profilaktyka osteoporozy - Środa z Profilaktyką w OW NFZ

19.10.2022

Osteoporoza: „cichy złodziej kości” - jest chorobą niewidoczną i podstępną. Polega na stopniowym zanikaniu tkanki kostnej. Pierwszym jej objawem jest złamanie. Czy można jej zapobiec?

osteoporoza

Według Raportu NFZ o zdrowiu. W Polsce choruje na osteoporozę ok. 2,1 mln osób, z czego 1,7 mln to kobiety. Wartość refundacji świadczeń z powodu złamań, które najczęściej przypisywane są osteoporozie w 2018 roku, wyniosła 476 mln zł.

Czy jesteś w grupie ryzyka?

Są czynniki ryzyka zachorowania na osteoporozę, na które nie mamy wpływu, ale i takie, które możemy modyfikować.

  • W jaki sposób możesz zapobiegać osteoporozie, już od najmłodszych lat?
  • Dlaczego w diagnostyce osteoporozy zalecane jest badanie densytometrii i na czym polega?
  • Jak aktywność fizyczna wpływa na nasze kości?
  • Które produkty spożywcze uwzględnić w diecie by wzmocnić kości, a których lepiej unikać?

W profilaktyce osteoporozy najważniejszy jest ruch!

Pamiętaj, aby poświęcić 30–60 minut dziennie na aktywność fizyczną. Dopasuj ją do swojego wieku i sprawności. Dobrze zaplanowany trening zmniejsza ryzyko złamań kości. Mocne mięśnie stabilizują postawę ciała i eliminują ryzyko upadku. Może to pomóc uniknąć złamań osteoporotycznych.

Czym skorupka za młodu…

Do ok. 30 r.ż. gromadzimy w kościach zapas wapnia, który nazywamy szczytową masą kostną. To najistotniejszy okres dla naszych kości.

Jeśli chcesz zapobiegać osteoporozie jedz produkty bogate w wapń:

  • mleko
  • sery
  • jogurty
  • maślanki
  • kefiry
  • twarożki.

Wybieraj duże ilości świeżych lub gotowanych warzyw i owoców. Nie rezygnuj z tłustych ryb morskich, zawierających kwasy omega-3. Sięgając po pieczywo, wybieraj razowe, wieloziarniste.

Dobrym źródłem wapnia w diecie są także:

  • ryby (np. sardynki, szprotki)
  • sezam, migdały, orzechy, mak
  • soja, fasola, ciecierzyca, groch
  • natka pietruszki, koperek, czosnek
  • szpinak, brukselka, kapusta.

Zrezygnuj z wyrobów mięsnych konserwowanych fosforanami. Nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych zwiększa wydalanie wapnia z organizmu i obniża jego przyswajanie z przewodu pokarmowego.

Wideo

{"register":{"columns":[]}}