W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Świadomy konsument - Środa z Profilaktyką

29.03.2023

Środa z profilaktyką - świadomy konsument

Aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu. Na co należy zwracać uwagę? Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?

 

7 zasad bezpiecznego przygotowywania potraw

  • Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
  • Umyj warzywa i owoce. 
  • Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
  • Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
  • Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.
  • Przechowuj jedzenie w lodówce.
  • Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych. 
  • Rozmrażaj produkty w lodówce.
  • Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.

Materiały

Ulotka - świadomy​_konsument
Ulotka​_-​_świadomy​_konsument.pdf 0.58MB

Wideo

{"register":{"columns":[]}}