W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kucharz

bk

Kucharz to osoba zajmująca się zawodowo sporządzaniem potraw i napojów, przechowywaniem żywności, wykonywaniem czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. Stosuje różne metody kulinarne, diety, czerpiąc z tradycji kształtuje nowoczesne trendy żywienia.

Absolwenci są przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Kwalifikacje zawodowe

HGT.02.. Przygotowanie i wydawanie dań

Przedmioty zawodowe

  • Technologia gastronomiczna
  • Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
  • Zasady żywienia

Zajęcia praktyczne odbywają się w szkolnych pracowniach gastronomicznych.

Miejscem pracy kucharza są restauracje, bary, stołówki, jadłodajnie  oraz własne firmy.

Absolwenci branżowej szkoły I stopnia  mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika i będzie mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.                                  

 

{"register":{"columns":[]}}