W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Grzyby

13.05.2024

Grzyby

Grzyby

Grzyby jadalne to  gatunki grzybów, które poprawnie przyrządzone nie wpływają negatywnie na zdrowie człowieka.  Jeszcze nie tak dawno panowało przekonanie, że grzyby jadalne są obojętne dla organizmu człowieka. Zbierano je lub kupowano za względu na ich smak. Obecnie wiadomo już, że wiele grzybów pozytywnie wpływa na zdrowie. Zawierają witaminę A, B, C i D, a także minerały takie jak wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo czy jod. Są także źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Witaminy i minerały są ważne dla poprawnego działania organizmu i należy regularnie je uzupełniać. Grzyby jadalne mają niewiele kalorii, jednak należy pamiętać, że ich nadmierne spożywanie może prowadzić do problemów układu pokarmowego. Warto też zwrócić uwagę na warunki ich przechowywania, właściwą obróbkę, a także sposób ich zbierania.

Najważniejsze, aby zbierać wyłącznie znane gatunki grzybów - takie co do których nie ma się wątpliwości. Dobrze jest mieć też pod ręką atlas grzybów jadalnych. W razie wątpliwości należy koniecznie poprosić o pomoc osobę kompetentną.

 

{"register":{"columns":[]}}