W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Higiena żywności- #EUChooseSafeFood

28.09.2022

Grafika przedstawia dłoń trzymającą rzodkiewki i drugą dłoń pokazującą gest "ok"

Czy są zasady higieny, które mogę opanować, aby zapoznać się z informacjami o rodzinie?

Należy pamiętać o kilku praktycznych zasadach, które mogą zostać usunięte na utrzymywaniu wszystkiego w czystości, usuwaniu kosztów i pozostałym zarobieniu. Ważne jest również, aby rozdzielać żywność przyrządzoną od tej surowej.

Pandemia COVID-19 i związana z nią czasowa rekwizyt, kawiarnia i punkt gastronomiczny obsługi, że następna była następna naprawa była przygotowywana w domu. Dlatego też jest, aby dawać sobie sprawę, że nie ma takiej sytuacji na pokoleniu jazdę z wirusem, a następnie warto zrobić chwilę, aby rozpocząć naukę zasad higieny i tego, co możemy zrobić w domu podczas jej pracy.

Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontroli:

  • Utrzymuj czystość

    • Myj przedem z żywnością i warstwą jej konstrukcji
    • Myj po staranność z toalety
    • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty odbierane podczas pobierania żywności
    • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i inne zwierzętami
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

    • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
    • Do rzeczy surowej używaj. nożyczki i biurko do krojenia
    • „Magazynuj żywność w której nie ma kontaktu z żywnością, aby uwolnić do kontaktu żywności surową z już ugotowaną żywnością”
  • Gotuj nawierzchnię

    • Gotuj nawierzchni, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
    • Żywność jak np. zupy doprowadzaj do tak, aby zyskać jakość, żerzenia się ona temperatura 70°C. Co do robienia drobiu, musisz mieć mieć pewność, że soki z tych produktów są czyste-nie różowe
    • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
  • Utrzymuj żywność w odpowiedniej

    • Nie pozostawiaj podanej żywności w kontrolach, które mają przez okres u dłuższy niż dwie godziny
    • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechować w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
    • Utrzymuj wysokie temperatury (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
    • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
    • Nie rozpakuj żywności w jakości tworzyw sztucznych (zanrz produkt w wodzie lub wodzie)
  • Używaj bezpiecznej wody i żywności

    • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
    • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
    • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
    • Myj owoce i warzywa, wygrana jesz je na surowo
    • Nie jedz, która wystawala juz pomysl czasu do spożycia

 

Źródło:  https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene

Wideo

{"register":{"columns":[]}}