Rząd przyjął projekt nowej matrycy stawek VAT

VAT
  • Rada Ministrów przyjęła 5 marca 2019 r. projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy Ordynacja podatkowa.
  • Zmieniony zostanie sposób identyfikowania towarów i usług na potrzeby podatku VAT, dzięki czemu powstanie nowa matryca stawek VAT, zakładająca radykalne uproszczenie tego systemu.
  • Jego podstawą będą 3 filary: prostota, przejrzystość oraz przyjazność stosowania.

„Projekt nowej matrycy VAT powstał w duchu filozofii 3P: prostych, przejrzystych i przyjaznych podatków. Naszym celem jest ujednolicenie i uproszczenie systemu, który nie będzie generował przedsiębiorcom problemów z interpretacją. Pomoże w tym Wiążąca Informacja Stawkowa” – powiedziała minister finansów, prof. Teresa Czerwińska.

Projekt przewiduje odejście od stosowania Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) na rzecz Nomenklatury Scalonej (CN – w odniesieniu do towarów) oraz aktualnej Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2015 – w odniesieniu do usług).

Wprowadzane rozwiązania nie mają celu fiskalnego, tj. zwiększenia wpływów z VAT do budżetu. Chodzi przede wszystkim o uproszczenie systemu stawek VAT, co powinno ułatwić prowadzenie działalności gospodarczej. W praktyce chodzi o prawidłowe przyporządkowanie towarów lub usług do stawek VAT. Efektem uproszczenia systemu stawek VAT będą także zmiany samych stawek podatku od towarów i usług dla niektórych towarów.

Obniżenie stawek VAT na niektóre produkty

  • Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – zostaną objęte 5 proc. stawką jak wszystkie owoce (obecnie są opodatkowane 8 proc. stawką).
  • Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka – zostaną objęte 5 proc. stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 proc. w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości).
  • Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – będą opodatkowane stawką 5 proc. (obecnie jest 8 proc.).
  • Musztarda, słodka papryka (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, tymianek) – zostaną objęte 8 proc. stawką jak pozostałe przyprawy (obecnie 23 proc.).
  • Książki wszelkiego rodzaju: drukowane, na dyskach i taśmach oraz innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-booki) – będą miały 5 proc. stawkę (e-booki oraz niektóre książki opodatkowane są 23 proc. stawką VAT).
  • Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – będą objęte stawką 5 proc. (obecnie 8 proc.).
  • Artkuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) – stawka spadnie z 8 do 5 proc.
  • Gazety, dzienniki i czasopisma drukowane oraz umieszczone na dyskach, taśmach i innych nośnikach oraz w formie elektronicznej (e-prasa) – zostaną objęte 8 proc. stawką VAT (oznacza to zejście ze stawki 23 proc. w przypadku niektórych gazet oraz e-prasy).

Wiążąca informacja stawkowa (WIS)

W projekcie przewidziano także wprowadzenie tzw. wiążącej informacji stawkowej (WIS). WIS będzie decyzją wydawaną przez dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej na potrzeby opodatkowania VAT. Zapewni podatnikom większą pewność co do prawidłowości stosowania stawek podatku VAT (chodzi o określenie właściwej stawki dla danego towaru lub usługi).

Od 1 czerwca 2019 r. zaczną obowiązywać nowe stawki podatku VAT na niektóre towary i usługi (tj. e-booki oraz e-prasa). Z tą datą wejdą też w życie przepisy umożliwiające uzyskiwanie WIS przez podatników.

Od 1 stycznia 2020 r. będą stosowane przepisy wprowadzające nowy sposób identyfikowania towarów i usług na potrzeby VAT oraz stawki VAT dotyczące pozostałych towarów i usług.

Navigation Menu

Metrics