Praktyki zawodowe kl. III TŻ - dzień 10
Dzień 10.
Dziesiątego dnia praktyk młodzież zapoznała się z systemem zamówień i rozliczeń stosowanym w restauracjach. Uczniowie mieli okazję obsługiwać bufety i bary, a także przećwiczyć kompleksową obsługę gości – od momentu powitania aż po końcowe rozliczenie. Dodatkowo uczestnicy przygotowali typowo polskie danie – pierogi, które cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród gości.
Po południu grupa odwiedziła gospodarstwo rolne Guerrieri, specjalizujące się w uprawie winorośli, zbóż oraz drzewek oliwnych. W trakcie wizyty młodzież miała możliwość zapoznania się z procesami uprawy oraz sposobami przetwarzania surowców rolnych.
Dzień zakończył się podsumowaniem zdobytych doświadczeń oraz rozmową na temat różnic w funkcjonowaniu gastronomii i rolnictwa w Polsce i w kraju partnerskim.
Projekt nr 2025-1-PL01-KA121-VET-000306849 dofinansowany przez Unię Europejską