Klauzula informacyjna dotycząca przetwarzania danych osobowych w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii

Realizując przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO”), informujemy o zasadach przetwarzania Pani/Pana danych osobowych oraz o przysługujących Pani/Panu prawach z tym związanych.

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych przetwarzanych w Ministerstwie jest Minister Przedsiębiorczości i Technologii.
    • Kontakt z Administratorem: 
      • adres do korespondencji: Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, ul. Plac Trzech Krzyży 3/5, 00-507, Warszawa.
      • e-mail: kancelaria.mpit@mpit.gov.pl
      • tel.: 22 262 98 99, 22 262 98 55
  2. Jeśli ma Pani/Pan pytania dotyczące przetwarzania Pani/Pana danych osobowych w zakresie działania Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii, a także przysługujących Pani/Panu praw, może się Pani/Pan kontaktować z Inspektorem Ochrony Danych w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii, Panem Dariuszem Ramockim, e-mail: iod@mpit.gov.pl
  3. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w związku z:
    • realizacją obowiązku prawnego ciążącego na Administratorze;
    • wykonywaniem przez Administratora zadań realizowanych w interesie publicznym lub sprawowania władzy publicznej powierzonej Administratorowi;
    • wykonywaniem umowy, której stroną może być Pani/Pan lub podjęciem działań na Pani /Pana żądanie, przed zawarciem umowy;
    • wyrażoną przez Panią/Pana zgodą na przetwarzanie danych osobowych.
  4. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być:
    • organy władzy publicznej oraz podmioty wykonujące zadania publiczne lub działające na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa;
    • inne podmioty, które na podstawie stosownych umów podpisanych z Ministerstwem Przedsiębiorczości i Technologii przetwarzają dane osobowe, dla których Administratorem jest Minister Przedsiębiorczości i Technologii.
  5. Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych jest również Wojewoda Podlaski, w związku z korzystaniem przez Administratora z systemu elektronicznego zarządzania dokumentacją (EZD PUW).
  6. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów przetwarzania, nie krócej niż okres wskazany w przepisach o archiwizacji tj. ustawie z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz.U. 2018 r. poz. 217 ze zm.).
  7. W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych przysługują Pani/Panu następujące prawa:
    • prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii zgodnie z art. 15 RODO;
    • prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych zgodnie z art. 16 RODO;
    • prawo do usunięcia danych osobowych zgodnie z art. 17 RODO;
    • prawo do ograniczenia przetwarzania danych zgodnie z art. 18 RODO;
    • prawo do sprzeciwu zgodnie z art. 21 RODO;
    • prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie, w sytuacji gdy Pani/Pana dane są przetwarzane na podstawie uzyskanej zgody, przy czym jej wycofanie nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  8. W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii Pani/Pana danych osobowych, przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
  9. Siedziba Ministra Przedsiębiorczości i Technologii objęta jest systemem monitoringu wizyjnego. Monitoring stosowany jest na podstawie przepisów prawa powszechnie obowiązującego, w celu ochrony mienia,  zapewnienia bezpieczeństwa oraz zachowania w tajemnicy informacji prawnie chronionych. Źródłem danych są zapisy z kamer systemu monitoringu. Odbiorcami zarejestrowanych danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa. Dane z monitoringu będą przetwarzane przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa.
  10. Szczegółowe klauzule informacyjne każdego serwisu Administratora, znajdują się w tematycznych zakładkach strony internetowej Ministerstwa i każdorazowo wskazują:
    • właściwą podstawę prawną przetwarzania danych osobowych;
    • informację czy podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym lub umownym, lub warunkiem zawarcia umowy oraz czy osoba, której dane dotyczą, jest zobowiązana do ich podania i jakie są ewentualne konsekwencje niepodania danych;
    • informację o zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym o profilowaniu;
    • informację o zamiarze przekazania danych osobowych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej;
    • informację o odbiorcach danych. 
  11. Niektóre serwisy Administratora mogą zawierać adresy skrzynek mailowych. Użytkownik korzystający z odnośnika będącego adresem e-mail zgadza się na przetwarzanie jego danych (adres e-mail oraz dobrowolnie podanych danych w wiadomości) w celu uzyskania odpowiedzi na przesłane pytanie.

Klauzule informacyjne

  1. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych w procesie udostępniania informacji publicznej
  2. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych w procesie udostępniania informacji publicznej do ponownego wykorzystania
  3. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych w procesie konsultacji publicznych
  4. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych w procesie rozpatrywania wniosku o objęcie patronatem MPiT
  5. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych w procesie rozpatrywania skarg i wniosków
  6. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych w procesie rozpatrywania petycji
  7. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych dla osób wskazanych do kontaktu w związku z realizacją zawartej umowy

Navigation Menu

Metrics

Informacje o publikacji dokumentu
Opublikowano: 04.01.2019 12:50
Osoba publikująca: Agata Żołnacz-Okoń
Zmodyfikowano: 14.05.2019 10:19
Osoba modyfikująca: Agata Żołnacz-Okoń