W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Od pola do stołu z szacunkiem do natury - razem świętujemy Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE.

24.09.2025

23 września w Unii Europejskiej obchodzimy Dzień Rolnictwa Ekologicznego. To święto wszystkich osób i instytucji zaangażowanych w produkcję żywności ekologicznej, którą rozpoznajemy dzięki charakterystycznemu zielonemu listkowi z gwiazdkami UE. Z tej okazji w siedzibie IJHARS w Warszawie odbyła się konferencja „Od pola do stołu z szacunkiem do natury - razem świętujemy Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE”, gromadząc najważniejszych interesariuszy sektora.

Ludzie siedzący na konferencji, widoczni od tyłu, w tle ekran z prezentacją.

23 września w Unii Europejskiej obchodzimy Dzień Rolnictwa Ekologicznego. To święto wszystkich osób i instytucji zaangażowanych w produkcję żywności ekologicznej, którą rozpoznajemy dzięki charakterystycznemu zielonemu listkowi z gwiazdkami UE. Z tej okazji w siedzibie IJHARS w Warszawie odbyła się konferencja „Od pola do stołu z szacunkiem do natury – razem świętujemy Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE”, gromadząc najważniejszych interesariuszy sektora.

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, inspekcji nadzorujących kontrolę żywności, jednostek certyfikujących rolnictwo ekologiczne, stowarzyszeń producentów ekologicznych oraz instytutów badawczych. Konferencja była okazją do zaprezentowania najnowszego raportu IJHARS o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023-2024, dostępnego na naszej www pod linkiem: https://www.gov.pl/web/ijhars/raport-o-stanie-rolnictwa-ekologicznego-w-polsce. Najważniejsze tezy raportu i wnioski przedstawiła zebranym Małgorzata Waszewska, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych GIJHARS.

W trakcie konferencji odbył się panel ekspercki pn. „Produkcja ekologiczna – korzyści dla konsumentów, producentów i środowiska. Interdyscyplinarne spojrzenie na zagadnienie”, moderowany przez Małgorzatę Waszewską, z udziałem: Jana Golby, Dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności MRiRW; prof. dr hab. Katarzyny Bączek, Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Instytut Nauk Ogrodniczych, SGGW; Artura Koseckiego, przedstawiciela jednostki certyfikującej Bureau Veritas Polska; dr inż. Dariusza Pomykały, Kierownika Działu Rolnictwa Ekologicznego i Programów Rolnośrodowiskowych, CDR w Brwinowie, Oddział w Radomiu, Macieja Bartonia, pełnomocnika zarządu Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia”. Uczestnicy wymieniali się poglądami na temat szans i wyzwań stojących przed polskim rolnictwem ekologicznym.

Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Przemysław Rzodkiewicz, podkreślił znaczenie wiarygodności i odpowiedzialności w całym systemie produkcji ekologicznej:

- Fundamentem rolnictwa ekologicznego jest integralność produktu. Konsument, wybierając żywność oznaczoną jako ekologiczną, oczekuje prawdy. A prawda oznacza, że od pola po półkę sklepową każdy element łańcucha działa w sposób uczciwy, przejrzysty i zgodny z zasadami.

Zwrócił także uwagę na rolę wszystkich uczestników systemu:

- Współodpowiedzialność to słowo-klucz. Każdy z nas – rolnik, jednostka certyfikująca, inspekcja, ministerstwo – pełni własną funkcję. Ale tylko razem tworzymy system, który jest odporny na nadużycia i daje konsumentowi pewność. A pewność ta jest bezcenna, bo wiarygodność to największa wartość, jaką możemy dać konsumentowi. - podkreślił Rzodkiewicz.

Ostatnia część spotkania poświęcona była prezentacji najnowszych działań edukacyjnych, prowadzonych przez IJHARS na rzecz rozwijania wiedzy wśród najmłodszych konsumentów o produktach rolnictwa ekologicznego. Małgorzata Waszewska przedstawiła założenia scenariusza lekcji pilotażowej „Ekologia w małym paluszku”, skierowanej do dzieci w edukacji wczesnoszkolnej.

Konferencja była nie tylko okazją do świętowania, ale także do refleksji nad przyszłością rolnictwa ekologicznego w Polsce i Europie. Transmisja z wydarzenia dostępna jest pod linkiem.

 

(jn)

Materiały

Raport o stanie Rolnictwa Ekologicznego w latach 2023-2024

Wideo

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}