Światowy Dzień Żywności 2025
16.10.2025
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności - dzień, w którym jedzenie staje się tematem globalnej rozmowy. Nie tylko jako codzienna potrzeba, ale także symbol odpowiedzialności, wspólnego lokalnego działania i zaangażowania społecznego.
Światowy Dzień Żywności został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Obchody odbywają się dziś w ponad 150 krajach, a ich celem jest przeciwdziałanie głodowi i niedożywieniu, ograniczenie marnowania żywności oraz wspieranie rozwoju bezpiecznych i zrównoważonych systemów żywnościowych.
Tegoroczne hasło #WorldFoodDay
„Ramię w ramię dla lepszej żywności i lepszej przyszłości” podkreśla znaczenie współpracy między ludźmi, krajami i instytucjami w budowaniu zrównoważonych systemów żywnościowych oraz zwraca uwagę, że każdy z nas – od rolnika po konsumenta – ma realny wpływ na to, jaka będzie przyszłość planety, zdrowia publicznego oraz dostępności żywności.
Dostęp do zdrowej, bezpiecznej i wystarczającej ilości żywności to nie przywilej, lecz podstawowe prawo człowieka. Pomimo postępu technologicznego i rozwoju gospodarek, wciąż setki milionów ludzi na świecie cierpią z powodu głodu i niedożywienia, podczas gdy w innych częściach globu ogromne ilości żywności są marnowane. Jak podkreśla FAO, prawie 1/3 wytwarzanej żywności nigdy nie trafia na stół, a skutki tej nierówności dotykają nie tyko ludzi, ale i środowisko.
Światowy Dzień Żywności to Twój dzień!
Tego dnia, szczególnego znaczenia nabierają lokalne inicjatywy. To właśnie na poziomie społeczności możemy realnie wpływać na przyszłość – promując zdrowe nawyki żywieniowe, wspierając lokalnych rolników, ograniczając marnowanie jedzenia i edukując młodsze pokolenie. Każdy z nas ma tu swoją rolę do odegrania – od wyborów zakupowych, przez sposób przechowywania i przetwarzania żywności.
Jak podkreśla FAO: „Codzienne wybory kształtują świat, w którym żyjemy”. Warto więc, by te wybory prowadziły nas ku przyszłości, w której żywność jest wysokiej jakości, bezpieczna i dostępna dla wszystkich.
FoodFakty Summit w duchu #WorldFoodDay
Polska od lat angażuje się w obchody tego wyjątkowego dnia między innymi za sprawą FoodFakty Summit, wydarzenia organizowanego przez portal FoodFakty od 5 do 6 listopada 2025 r. w Łodzi. Na uczestników tej innowacyjnej przestrzeni wymiany wiedzy czeka ponad 22 merytorycznych sesji w ramach 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi oraz warsztaty. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zachęcamy do śledzenia aktualności na naszej stronie internetowej oraz informacji udostępnianych przez organizatora.
Więcej na temat samego #WorldFoodDay2025 pod adresem: https://www.fao.org/world-food-day/en
(kb)