W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Rozporządzenie Przewodniczącego Komitetu do spraw Pożytku Publicznego z dnia 15 marca 2021 r.

19.03.2021

rozporzadzenie_Przewodniczacego_Komitetu_do_spraw_Pozytku_Publicznego_15_03_2021

W Dzienniku Ustaw opublikowane zostało rozporządzenie Przewodniczącego Komitetu do spraw Pożytku Publicznego w sprawie wzoru informacji o wykorzystaniu środków pochodzących z opłaty za marnowanie żywności oraz wzoru sprawozdania o sposobie zagospodarowania otrzymanej żywności. Rozporządzenie stanowi wykonanie upoważnienia ustawowego zawartego w art. 7 ust. 3 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, sprzedawca żywności jest obowiązany do ponoszenia opłaty za marnowanie żywności. Jednocześnie zgodnie z art. 5 ust. 7 ww. ustawy sprzedawca żywności ustala we własnym zakresie wysokość należnej opłaty i wnosi ją na rachunek bankowy organizacji pozarządowej, z którą zawarł umowę dotyczącą nieodpłatnego przekazywania żywności, do dnia 30 kwietnia roku kalendarzowego następującego po roku, którego opłata dotyczy.

Zgodnie natomiast z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, organizacja pozarządowa składa sprzedawcy żywności, pisemną roczną informację o wykorzystaniu środków pochodzących z opłaty za marnowanie żywności, w szczególności informację, ile środków zostało przeznaczone na pokrycie kosztów administracyjnych, w terminie do dnia 31 marca roku następującego po roku, którego dotyczy informacja.

Ponadto, zgodnie z art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, organizacja pozarządowa składa do Głównego Inspektora Ochrony Środowiska pisemne roczne sprawozdanie o sposobie zagospodarowania otrzymanej żywności zawierające w szczególności dane o masie żywności otrzymanej od sprzedawców żywności oraz masie żywności, którą przekazała na rzecz potrzebujących, wraz z wykazem sprzedawców żywności, od których otrzymała żywność, w terminie do dnia 31 marca roku następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie.

Materiały

Rozporządzenie Przewodniczącego Komitetu do spraw Pożytku Publicznego z dnia 15.03.2021 r.
rozporzadzenie​_Przewodniczacego​_Komitetu​_do​_spraw​_Pozytku​_Publicznego​_15​_03​_2021.pdf 0.95MB
{"register":{"columns":[]}}